De curând am avut o discuție foarte interesantă într-un eveniment DiaspoCafe. Am fost invitată pentru a vorbi cu participanții despre ce înseamnă să pleci din Romania și, mai ales, ce înseamnă să te întorci. Pe parcursul discuției am venit vorba despre dezrădăcinare și despre experiența subiectivă de a fi român plecat pe termen lung în străinătate. Care sunt elementele experienței de a te simți dezrădăcinat?…
Pierderea și regăsirea vitalității după nașterea primului copil. Despre identitate.
La o emisiune care învață oamenii să vorbească corect limba română au prezentat, într-o zi, o eroare de logică: felul în care știrile mondene prezintă, de multe ori, nașterea copiilor vedetelor sub forma “X a devenit mamă/tată pentru a doua oară”. Argumentul era că nu poți deveni mamă sau tată decât o singură dată, la primul copil. Apoi, se cheamă doar că ai mai făcut…
Idei despre Diaspora după ce am fost la DiaspoCafe
Fiecare dintre noi face parte dintr-o cultură (cu care identifică mai mult sau mai puțin). Eu sunt româncă. Odată cu plecarea din țară, am intrat intr-o nouă cultură: cea a emigranților (sau expaților, ca să sune puțin altfel). Această cultura funcționează oarecum ca o minoritate, este un grup de oameni care au un stil de viață asemănător (dificultăți, credințe, valori similare), diferit de al majorității…
Cade una, cădem toate. Despre neputință și forța mentalului colectiv feminin.
Vă spun sincer, am încercat să nu aflu detalii despre cazul Alexandrei. Despre al Luizei nici nu știam, poate nu am fi aflat niciodată despre ea dacă nu ar fi fost moartea Alexandrei atât de tragică. Nu am vrut să am suficiente informații cât să mă pot pune în pielea ei sau a mamei ei. Am avut, în ultima vreme, în România, prea multe tragedii…
Elemente din mentalul colectiv al femeilor din România. Partea întâi.
Acum ceva timp am scris articolul care urmează pentru Republica.ro. Am ales să îl public și aici, deoarece, de la o vreme, mă gândesc din ce în ce mai mult la felul în care cultura și contextul istoric și social ne influențează. Omul este o ființă individuală care face parte dintr-o familie nucleară, apoi dintr-o familie extinsă, dintr-un context cultural majoritar sau minoritar, într-o anumită…
Ce este acest blog și ce spune el despre mine?
Acesta este un articol despre mine și despre acest blog, un proiect tare drag mie. Îmi dau seama că scriu la el de vreo doi ani deja, ceea ce e ceva, eu nefiind o scriitoare foarte prolifică. M-am gândit să împărtășesc cu voi istoricul acestui blog, cum i-am ales numele și ce îl face special pentru mine. Începutul Am pornit blogul într-o vară pe când…
Copiii cresc în ritmul lor. Despre răbdare.
În copilărie primim de la părinți o serie de mesaje despre noi, viață și ce se așteaptă de la noi. Mesajele sunt concluziile pe care le-au tras și părinții noștri, la rândul lor, despre aceleași lucruri. Unele sunt productive și utile, altele pun mai degrabă piedici și trebuie să ne chinuim la vârsta adultă să scăpăm de ele. Unul dintre aceste mesaje este “Nu fi…
Ce am învățat în școală despre cultura românească
De multe ori în psihoterapie vorbim foarte mult despre influența părinților în felul în care am evoluat și în care vedem viața. Cel puțin la fel de importantă este infleunța culturii în care creștem. Zic “cel puțin la fel de importantă” pentru că, dacă ne gândim că și părinții noștri au avut parte în mare măsura de aceeași educație culturală, putem considera că multe dintre…
Atacurile de panică. Simptome și ce este de făcut.
Atacurile de panică sunt unele dintre cele mai neplăcute manifestări ale anxietății. Mulți clienți, atunci când încep să le aibă, se gândesc că e ceva în neregulă cu ei din punct de vedere fizic. Așa că merg la doctori, se caută, însă nu găsesc nimic. Li se spune ceva de genul “E pe fond de stres.” Apoi vin în cabinet neștiind exact care este problema…
Nu e vina ei că are depresie postnatală
Iubesc să lucrez cu femeile. Mă inspiră și mă uimesc. Asta e valabil și atunci când sunt puternice și neînfricate, și când le cuprind fricile și tristețea. Depresia postnatală este un subiect vital pentru sănătatea fizică și mintală a oamenilor. Da, a oamenilor, nu doar a femeilor. Prin definiție, acest tip de depresie pornește după naștere, ceea ce înseamnă că va afecta atât femeia, cât…