De când cu pandemia, am căutat un hobby să îmi ocup timpul, dar, mai ales, mintea. Pentru mine este o strategie veche de a face față stresului (și care dă roade): mă preocup de o activitate care mă solicită intelectual și care mă ajută să achiziționez o deprindere de-un fel. De data aceasta a (re)venit ideea de a învăța să fac pâine cu maia. Știu, eu și restul mapamondului. O lună mai târziu și cu câteva pâini bune la activ, constat că am învățat destul de multe din această experiență. Însă nu (numai) despre aluaturi. Am învățat depre răbdare, efort susținut și toleranță la frustrare și incertitudine, transformare.
Să le luăm pe rând.
Răbdarea. Maiaua durează minim 7 zile pentru a deveni viabilă pentru pâine. În aceste 7 zile mai sunt momente când pare viabilă, dar nu este. La mine a durat chiar 2 săptămâni. Răbdarea este cheie și te protejează de dezamăgiri premature și renunțări. Mi se pare o metaforă foarte bună si pentru felul în care societățile gestionează problema COVID-ului. Cer de la noi răbdare, răbdare, răbdare. Dacă renunțăm la izolare prea curând, va fi rău. Pentru mine, una, răbdarea să treacă vremea și lentoarea procesului sunt unele dintre cele mai dificile părți în această situație. La început am ignorat cât de mult va dura, în speranța copilărească că poate va trece mai repede. Apoi, când am realizat cât va dura, am avut o tendință să disper. Îmi doream foarte mult să revin la normal cât mai repede. Acum îmi dau seama ca normalul acela a dispărut și nu îmi rămâne decât să am răbdare să văd care va fi noul normal.
Efort susținut. Maiaua trebuie hranita în fiecare zi de 2 ori. Au fost MULTE momente în care mi-a fost lene să mă ridic din pat la 10 seara să hrănesc maiaua. M-am gândit “Doamne ce mi-o fi trebuit mie așa ceva”. Și totusi am insistat, mânată de curiozitate și de dorința de a ajunge odată și-odată la momentul în care să fac pâine. Metafora o văd aici pentru orice proces de învățare a unei deprinderi, meserii, nou fel de a gândi sau de a fi. Dureaaază. Și nu poți obține mai devreme același lucru pe care îl vei avea mai târziu. Însă dacă renunți sau arzi etape… rezultatul nu va fi cel scontat.
Toleranță la frustrare și incertitudine. Toate site-urile de profil recomandă să “observi” maiaua ta care e unică și care îți va arăta ce are nevoie. Nu se știe de la inceput dacă vei avea pâine în 7 zile sau în 20. Nu se știe de la început dacă va fi acră sau dulce. În mare parte este vorba de un lung proces de încercare și eroare. Iar eroarea duce la frustrare. Incertitudinea procesului readuce în oameni sentimente poate îngropate, mecanisme vechi de apărare, reacții dintre cele mai primare pentru fiecare din noi. Asemenea pandemiei în care tocmai ne aflăm.
Last, but not least, transformare. Nu știu dacă ați văzut vreodata o maia care crește. Abia hrănita, arată ca o simplă făina cu apă și miroase ca atare. Patru ore mai târziu este aerată, mai mare ca volum, miroase puțin dulceag. Alte 8 ore mai târziu, deja este triplă ca volum și miroase acrișor. Procesul chimic care are loc în interiorul borcanului este unul transformator, la finalul celor 12 ore avem o maia, nu o făină cu apă. Același lucru este valabil și pentru aluatul de pâine. Cap-coadă durează 24 de ore să poți mânca o pâine bună. Ce a pornit ca făină și apă este, după o zi, alimentul cel mai de bază al omenirii. Acum înțeleg de ce oamenii din toată lumea s-au apucat de COVID să facă pâine cu maia. Aduce speranță și confort psihic să asiști la o transformare atât de miraculoasă de la o masă inerta la savoare și frumos.
Psihicul nostru funcționează similar. Când trecem printr-o situație traumatica ceva se rupe, procesele de dezvoltare sunt oprite, suferim. Însă, cu ajutorul timpului și efortului personal, putem transforma acea durere și suferință în creativitate, creștere, iubire, empatie și tot ce este mai frumos în sufletul omului.
Așadar, timpul nu poate fi grăbit. Timpul este un element esențial fără de care nu se poate în vindecare și creștere. Dați-vă acest timp, nu vă grăbiți să faceți sens, nu alergați către a trece peste durere, lasați psihicul să se transforme asemeni unei pâini cu maia bine îngrijită.
#PermitețiSăFii