Fenomenul de disociere este unul firesc pentru creier. Il folosim zilnic, in moduri care nu ne pun probleme. De exemplu, o forma de a ne disocia este atunci cand incercam sa fim atenti la ceea ce facem, ignorand in acelasi timp zgomotele din jur sau alte distractii. Ne disociem cand dam un examen si nu dorim sa lasam emotiile sa ne copleseasca. Disocierea devine problematica…
Sănătatea mintală în perioada pre și post-partum
Iubesc să lucrez cu femeile. Mă inspiră și mă uimesc. Asta e valabil și atunci când sunt puternice și neînfricate, și când le cuprind fricile și tristețea. Depresia postnatală este un subiect vital pentru sănătatea fizică și mintală a oamenilor. Da, a oamenilor, nu doar a femeilor. Prin definiție, acest tip de depresie pornește după naștere, ceea ce înseamnă că va afecta atât femeia, cât…
Justiție socială, normativitate și psihoterapie
La prima vedere, psihoterapia pare o muncă individuală, cu câte un client deodată sau, cel mult, cu un grup. Totuși, dacă analizăm mai în profunzime, este părerea mea că vom găsi că, de fapt, de cele mai multe ori munca terapeutică implică și contactul cu societatea la nivel mai larg. De curând am avut oportunitatea să discutăm despre aceste aspecte la workshop-ul cu Helen Rowland…
Magia Crăciunului: doar copiii cred în Moș Crăciun?
În ziua de astăzi, cei care avem copii, purtăm de multe ori în cuplu și cu alți părinți dezbateri pe tema: ce îi spunem copilului despre Moș Crăciun? Dacă îi spunem toată povestea cu moșul și cu renii și cu cadourile aduse cu sania în noapte, sunt anumite dezavantaje: copilul se poate simți mințit sau păcălit când află că nu există de fapt, devine mai…
De ce nu ne schimbăm?
În mod tradițional, când cineva începe psihoterapia, începe cu gândul că vrea să se SCHIMBE. Începem prin a ne gândi ce am vrea să fie diferit în viețile noastre. Poate că ne gândim că avem defecte și am dori să nu le mai avem. În orice caz, începutul începuturilor este marcat de dorința de schimbare. Destul de repede ajungem la ce nu merge, cum ne-am…
Mecanismele de coping în pandemie: ce este funcțional și ce este nesănătos?
Situația creată de pandemie este asemănătoare pentru mulți dintre noi, în funcție de stilul de viață pe care îl aveam pre-pandemie. Cei dintre noi cu copii ne găsim în situația de a petrece foarte mult timp în interior cu niște mini-persoane pline de energie și de plictiseală simultan. Cei care suntem single ne găsim, poate, în puțin prea multă singurătate fizică. Cei care sunt deja…
Mesaje culturale românești: cum afectează scenariul nostru de viață?
Fiecare cultură vine cu un set de mesaje pe care membrii și le asuma sau se disociază de ele, însă, într-o formă sau alta, le știm cu toții. În terapie apare de multe ori conștientizarea faptului că anumite atitudini care nu sunt utile persoanei sunt, de fapt, o normă culturală românească. Am identificat câteva dintre normele cele mai comune și vă invit să reflectăm cum…
Diferențele de gen în tulburările psihice: de ce avem diagnostice diferite?
Citeam zilele trecute despre psihoterapia cognitiv comportamentala pentru tulburarea borderline (DBT). Marsha Linehan aduce în prin plan o problemă interesantă: marea majoritate a persoanelor diagnosticate cu tulburare borderline sunt femei. Ea surprinde în studiile de specialitate același trend și pentru tulburarea de personalitate dependentă și pune o întrebare interesantă: sunt aceste “etichete” atribuite femeilor pentru că suferă de o tulburare sau este un factor contributor…
Disonanța cognitivă – ce este și ce facem cu ea
Am citit acest articol despre disonanța cognitivă pe timpul pandemiei. Este un articol foarte interesant care oferă o explicație de ce, deși știm că anumite comportamente în această perioadă ne pun în pericol, alegem totuși să le facem. M-a făcut să mă gândesc și în sens mai larg la disonanța cognitivă și la rolul ei în viața noastră. Disonanța cognitivă este starea de disconfort psihic…
Despre atacurile de panică. Simptome și cum le folosim pentru dezvoltare
Atacurile de panică sunt unele dintre cele mai neplăcute manifestări ale anxietății. Mulți clienți, atunci când încep să le aibă, se gândesc că e ceva în neregulă cu ei din punct de vedere fizic. Așa că merg la doctori, se caută, însă nu găsesc nimic. Li se spune ceva de genul “E pe fond de stres.” Apoi vin în cabinet neștiind exact care este problema…