Sociabilitatea și Concentrarea – cheile succesului în viață

Timp de citire 2 minute

Sunt 2 mari aspecte care influențează succesul copiilor când ajung la vârsta adulta: cât de ușor le este să se înțeleagă cu ceilalți și capacitatea de a-și concentra atenția.

De multe ori ne întrebăm cum să îi ajutăm cât mai mult pe copii să fie fericiți, cum să facem să le asigurăm succesul în viață. Studiile sunt îmbucurătoare dintr-un punct de vedere: știm acum mai multe despre psihologia copilului decât în orice alt moment din istoria omenirii. Și studiile ne spun ca cel mai important factor al unei vieți fericite sunt abilitățile sociale. Măsura în care suntem capabili să avem relații sanatoase și fericite determina in mare parte cât de fericiți vom fi în viață. Copiii care merg la grădinițe unde accentul se pune pe dezvoltarea emoțională, pe integrarea în grup și pe asertivitate au, la vârsta adultă, mai mult succes per total decât cei care merg la altfel de grădinițe.

Deasemenea, copiii care își exersează concetrarea atenției, mai ales în primii 6 ani de viață, vor avea o capacitate crescută de a fi atenți și de a învăța, crescându-și considerabil șansele de a avea joburi bune și salarii pe măsură. Pentru a îi susține pe copii în dezvoltarea concentrării atenției este important, mai ales, cât timp le permitem în fața ecranelor. Academia Pediatrilor Americani are niște recomandări. Ei spun că până la vârsta de 18 luni copiii nu ar trebui să petreacă timp deloc în fața televizoarelor, tabletelor, calculatoarelor. Apoi între 18 si 24 de luni se pot uita la programe de calitate ridicată și valoare educațională, însă doar însoțiți de părinți care să le explice ceea ce văd. Între 2 si 5 ani, o oră pe zi cu aceeași recomandare. Aceste recomandări sunt bazate pe studii temeinice care arată că desenele, videoclipurile, filmele și, mai ales, jocurile, au efecte negative asupra unui creier în dezvoltare. Suprasolicitarea și reducerea capacității de concentrare sunt doar 2 dintre ele.

Unul din efectele cele mai problematice ale ecranelor este că timpul petrecut cu ele este timp pe care copilul nu îl petrece învățând despre lume, exersând să se concentreze sau dezvoltându-și sociabilitatea. Și, după cum știm cu toții, timpul tot crește și crește cu fiecare zi.

Dacă doriți să aflați mai multe, încercați acest podcast si aceasta carte. Sunt extrem de interesante și redau, pe scurt, cercetari importante in dezvoltarea umană.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *